Veilig internetten begint bij jezelf

Het was een bijzonder digitale week voor Justitie: op maandag lanceerde de minister een nieuwe internetveiligheidscampagne, op donderdag erkende de Amsterdamse rechtbank de Twitterdagvaarding en lagen alle rechtbankcomputers plat door een virus.

Minister Hirsch Ballin van Justitie gaf deze week het startsein voor de nieuwe publiekscampagne ‘Veilig Internetten’. Het initiatief wil het publiek bewust maken van de risico’s van internetgebruik, zoals fraude, misbruik van persoonsgegevens en virussen. De campagne houdt de internetgebruiker een spiegel voor – ben jij je bewust van de gegevens die je over jezelf achterlaat op internet? De boodschap draait om vijf regels: update je software en zet je firewall aan, ga bewust om met je persoonsgegevens, check altijd het webadres voor je betaalt, open nooit zomaar bestanden en wees alert op contacten die aanbiedingen doen of om gegevens vragen.

Als iedereen zich aan deze even simpele als nuttige regels zou houden, zou Nederland inderdaad een stuk veiliger zijn. Hopen dus dat Postbus 51 de boodschap flink gaat pushen op prime time.

Het officiële persbericht over de campagne is aanzienlijk minder duidelijk, maar voldoet wel aan alle eisen van moderne overheidscommunicatie:

“De Rijksoverheid investeert in veiligheid. In de koepelcampagne ‘Nederland Veilig’ staat het handelingsperspectief van de burger centraal. Wat kan je zelf doen om je eigen en daarmee ook andermans veiligheid te vergroten? De campagne ‘Veilig Internetten’ is de eerste campagne onder het koepelthema.”

In deze digitale context valt pas echt op hoe oubollig het vernieuwde rijksoverheidslogo eigenlijk is. U weet nog wel, dat peperdure nieuwe logo dat voldoet aan de heraldische wetten en garant staat voor het vinden van “de juiste balans tussen autoriteit en vriendelijkheid.”

Het belang van internetveiligheid werd op donderdag treffend geïllustreerd, toen bekend werd dat computersystemen in de rechtbanken en parketten van het Openbaar Ministerie in heel Nederland waren getroffen door een computervirus. Het virus had als gevolg dat medewerkers van gerechten en het OM niet met de buitenwereld kunnen e-mailen en dat het internet in verminderde mate beschikbaar was. Beelden van ijverige juristen in ivoren torens zonder breedbandverbinding dringen zich op.

Gelukkig had de Amsterdamse rechtbank kennelijk nog een oude DOS-pc op zolder staan, waarop de kort geding rechter het vonnis kon aftikken in de zaak van Brein tegen The Pirate Bay waarover ik vorige week schreef. Dagvaarden via Twitter blijkt toch te kunnen! Achteraf bleek het te gaan om computerworm uit 2005, Win32/NEERIS.A, die zich verspreidt via Microsoft Messenger en door alle grote antiviruspakketten wordt herkend. Als je tenminste de meeste recente updates hebt binnengehaald.

Laten we toch even terugbladeren naar www.veiliginternet.nl. De grote boodschap: “Veilig internetten. Heb je zelf in de hand.” Regel 1? “Update je software en zet je firewall aan.” Er is zelfs een toelichting, voor wie dat niet meteen snapt: “Door hem up–to–date te houden, is hij altijd op de hoogte van de meest actuele beveiligingslekken. Accepteer daarom alle aangeboden updates. Of nog handiger, stel een automatische update in.”

Een nuttige publiekscampagne, dus, maar voor Justitie zelf die kennelijk net te laat.

Oorspronkelijk verschenen op NU.nl.

Leave a Reply