De voordeur en de achterdeur

Gisteren kondigde minister Plasterk aan wie in de concessieperiode 2010-2014 mee mag doen aan de publieke omroep (zie de hele persconferentie hier). LLink slaagt er niet in de stap van aspirant-omroep naar echte omroep te maken en verdwijnt na vijf jaar weer uit het bestel. Nieuwkomers WNL (voortgekomen uit De Telegraaf) en het dolblije Powned (voortgekomen uit Geenstijl.nl) worden toegelaten, aspirant-omroep MAX krijgt een volwaardige erkenning.

WNL moet “het conservatieve geluid” laten horen en bedient daarmee naar eigen zeggen “maatschappelijk teleurgestelden” en ondernemers, een achterban waarvan de mate van overlap nog niet vaststaat. Waar vooraf gevreesd kon worden dat zo’n stroming onvoldoende duidelijk en onderscheidend zou zijn om te voldoen aan de strenge wettelijke criteria, toonde Plasterk zich soepel: als 50.000 mensen zich voldoende in een beleidsplan herkennen om zich als lid aan te melden, vormen zij kennelijk een stroming.

Powned op haar beurt moet vanaf september 2010 de “netwerkgeneratie” van multitaskende, hoogopgeleide jongeren een reden geven op de publieke omroep af te stemmen. Met maar 2 uur tv en 9 radio in de week geen envoudige opgave, maar gelukkig staat het beleidsplan ook bordevol internetplannen. Verwacht dus binnenkort een ronde, felroze-met-kartelrandjes maar overigens ‘stijlloze’ iPhone app: omdat het kan, maar ook omdat het moet.

Zoals verwacht mochten alle al erkende omroepen blijven zitten, ook de TROS die de afgelopen jaren herhaaldelijk de grenzen opzocht wat betreft de niet-commerciële uitgangspunten van de publieke omroep. De aanvankelijke rode kaart die het Commissariaat voor de Media uitdeelde, werd na een stevig gesprek alsnog een gele.

De vraag of de TROS en de andere zittende omroepen allemaal voldoende waar hun belastinggeld bieden kwam niet aan de orde: de Mediawet voorziet niet in een toets om zittende omroepen uit het bestel te verwijderen die zich keurig aan de wet houden maar slechts redelijke programma’s maken.

Al met al komt er ten opzichte van de huidige concessieperiode dus in 2010 één volwaardige omroep bij: MAX. Het aantal aspirant-omroepen blijft gelijk: LLink en MAX worden vervangen door WNL en Powned. Hoewel de begroting van de publieke omroep als geheel met 75 miljoen euro is toegenomen, is het aantal uren in de week gelijk gebleven. Dat wordt dus nog meer dringen op de hoofdzenders, te meer als LLink succes heeft met haar aangekondigde bezwaar tegen haar voorgenomen uitsluiting.

Leave a Reply