Woops, domeinnaam kwijt

De Nederlandse hacker Kevin de J., op internet bekend als Woopie, heeft een slechte paar weken achter de rug. Hij werd aangehouden door de Nationale Recherche op verdenking van cyberaanvallen op gamingwebsites. Tot overmaat van ramp werd ook zijn domeinnaam afgepakt. Maar mag dat wel? 

Je vraagt je af wat de meerwaarde zou zijn van het in beslag nemen van de domeinnaam woopie.nl. Een domeinnaam is toch vooral een middel om jezelf vindbaar te maken: nu.nl is voor bezoekers makkelijker te onthouden dan 62.69.184.53. Een DDoS-aanvaller is niet uit op bezoek of vindbaarheid en heeft geen eigen domeinnaam nodig om zijn aanval uit te voeren. Misschien dat de politie vermoedt dat Woopie zijn eigen domeinnaam gebruikte om zijn vermeende aanvallen mee uit te voeren, en willen ze nu kijken hoeveel zombiecomputers zich vervolgens aanmelden. Het klinkt niet heel aannemelijk.

Het is juridisch discutabel of de politie de bevoegdheid heeft een domeinnaam in beslag te nemen. Volgens de wet kunnen alleen ‘voorwerpen’ in beslag worden genomen, en dan alleen als die kunnen dienen om de waarheid aan de dag te brengen, om wederrechtelijk verkregen voordeel aan te tonen, om ze aan het verkeer te ontrekken of om ze verbeurd te verklaren.

Om de waarheid aan de dag te leggen zijn al allerlei pc’s en andere voorwerpen in beslag genomen. Die worden nu ongetwijfeld uitgebreid doorgespit door politiedeskundigen. De politie kan bij internetproviders allerlei gegevens opvragen. Maar om de feiten vast te stellen hoef je niet de controle over zijn domeinnaam over te nemen.

Wat blijkt bovendien: de politie heeft de domeinnaam niet alleen afgepakt, maar gebruikt deze om tips te verzamelen. De website Woopie.nl verwijst door naar woopie.thtcibngenomen.nl. Daar valt te lezen: “In verband met onderstaande berichtgeving is de controle van dit domein overgenomen door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche.” Daarop volgt het persbericht over de arrestatie van Woopie en een oproep om informatie door te geven.

De politie heeft de domeinnaam van Woopie dus niet aan het verkeer onttrokken maar gebruikt die nu zelf. De auto van de verdachte ramkraker wordt in beslag genomen en wordt door een opspoorder door de buurt gereden met een groot bord op het dak: “Herkent u deze auto? Bel de politie.”

Bij de Nationale Recherche kan ze dat waarschijnlijk niet zo veel schelen schelen, want die hebben dikke pret: ze proberen een nieuw technisch-juridisch kunstje uit. Risicoloos oefenen op Woopie.nl, de volgende keer – als het echt nodig is – weten ze of en hoe het werkt.

De grote jongens hebben Woopie’s speeltje afgepakt, en flaneren er nog mee door de buurt ook.

Leave a Reply